началоуслугистатиивръзкиинформация
Пластична
Реконструктивна и
Естетическа хирургия
   
Лазерна Терапия


Увеличаване на гърди

Увеличаването на гърдите се осъществява чрез протези.
Съществуват 3 вида протези в зависимост от вътрешното съдържимо:
1. с компактен, високо кохезивен силикон,
2. с физиологичен разтвор,
3. с хидрогел;

Съвременните разработки на протезите с копактен, високо кохезивен силикон и с микротекстурирана (набраздена) повърхност ги напрвиха предпочитани спрямо останалие. Те имат предимството да се изработват в различни форми и при допир се доближават най-много до чувството на допир до гърдите. При евентуално пробиване или срязване на обвивката, силиконът не изтича навън (тъй като не е течен). Могат да се поставят под жлезата (гърдата) което дава по добри форми и по леко и безболезнено за пациента изкарване на постоперативния период, а не- да се поставят задължително под гръдния мускул (както е при протезите с физиологичен разтвор).

В модерната хирургия имаме голямо разнообразие от протези, различаващи се както по размер, така и по форма. Можем да избираме между кръгли протези с нисък профил и широка основа , кръгли протези със среден профил и основа, кръгли протези с висок профил и по тясна основа, анатомични (капковидни) протези и асиметрични протези. Цялото това многообразие ни дава възможност за постигане на най-добри резултати спрямо индивидуалните форми на пациентката и нейните изисквания за краен резултат. Разрезът може да се направи  по долната граница на ареолата където е практически незабележим или да се направи в свивката под гърдата по желание на пациента. И при двата случая жената може да кърми при едно евентуално бъдещо раждане.

Какво трябва да знаят пациентките преди да се подложат на тази операция:

  • Да не са в месечния си менструален цикъл.
  • Да не са приемали Аспирин поне седмица преди интервенцията.
  • Да не ядат или пият нищо от полунощ на предходния за операцията ден.
  • Обикновенно трябва да предвиди една нощ оставане в стационара.
  • Трябва да носи със себе си сутиен от еластичен плат, без банели и дантели, който ще се носи при изписването на следващия ден (след сваляне на компресивната превръзка) и в последващия месец  след операцията.
  • Да дойде с по-свободни дрехи, които са лесни за обличане.
  • Обикновенно силни постоперативни болки няма. Най-обикновенните болкоуспокояващи таблетки са напълно достатачни.

  Снимки на увеличаване на гърди чрез асиметречнични протези:

  Белег: Намира се в долната част между зърното и кожата
  (отпечатъка на сутиена е по видим от белега!)

  Протези:

   

  Липосукция

  Липосукциата е техника за склупториране на тялото чрез изсмукване на мазнини, която изисква само съвсем миниатюрни разрези. Разработена е в средата на 70те години на 20ти век от френския хирург Др. Илюз (на които съм имал честта лично да асистирам на няколко пъти в болницата St Louis в Paris).
  Тази техника се базира на факта, че броя на мастните клетки в организма не се променя с промяната на теглото, а самата клетка наедрява. Така че като изсмучем определен брой клетки от дадена зона, те не се възтановяват числено с времето, а се запазват същия брой, който сме постигнали след изсмукването и по този начин се запазва новата форма на тялото.
  Тук трябва да отбележим че не могат да бъдат изсмукани всички мастни клетки от определена зона, защото има слой от масна тъкан т. нар. полезна мастна тъкан, който трабва да бъде запазен, както и че не може (и не трябва) да се изсмуче повече от 2-3 литра мастна тъкан на сеанс, защото има опасност от настъпване на електролитен дисбаланс в организма.

  Поради тези факти се налагат следните 2 извода:
  • Липосукциата не е интервенция, която има за цел намаляване теглото на пациента, а по скоро неговото оформяне и скулпториране!
  • В някои случаи, когато се налага изсмукване на по големи количества мазнини или когато се касае за по възрастни пациентки, се налагат повече от 1 сеанса за постигане на крайния резултат.

  Освен това трябва да се знае че:

  1. Крайния резултат идва след 2-3 до 4 месеца след интервенцията.
  2. Наложително е носенето на специални стегнати , компресивни облекла минимум 1 месец след операцията- денонощно!
  3. Липосукцията не е метод за отслабване след който може да се яде всичко и в огромни количества, защото дори ако при извънмерно хранене, на третираните места не се напълнее, се напълнява в останалите зони , което довежда до чувството че мастната тъкан се е преместила от едното място на друго- нещо което е абсолютно невъзможно.
  4. В дните последвали инервенцията може да има синини и подувания на третираните места, като синините изчезват до няколко дена, а подуванията до няколко седмици.
  5. Болката след операцията е слаба и напомня болка при натъртване- копира се само с обикновени болкоуспокояващи таблетки.

  Снимки на липосукция:

  Намаляване на гърди

  Повдигане на гърди

  Реконструкциа на гърди (след мамектомия)

  Корекция на вдлъбнати зърна на гърди

  Абдоминална пластика

  Под този термин разбираме опъването на кожата на корема и коремните мускули за раждали жени, често съпроводено с липосукция на съседните зони.

  Белегът е в долната част на корема над пубиса и е скрит в бельото.

  Операцията се извършва под пълна упойка, предполага предварително избръсване на пубисната област, престой в клиника поне една нощ и носене на стегнато боди в последващия месец.

  Няколко дни след операцията са възможни болки в областта на корема поради шева на коремните мускули, които се копират с обикновенни обезболяващи средства.

  Усилени физически натоварвания могат да бъдат възобновени след минимум месец от интервенцията.

  Какво трябва да знае пациента преди да се подложи на тази интервенция:

  1. Да се снабди със стегнат ластичен колан, който ще трябва да носи в продължение на 2-3 седмици след интервенцията.
  2. Да не приема Aspirin 1 седмица преди операцията.
  3. Да не пуши цигари поне 2 седмици преди операцията.
  4. Да се консултира с анестезиолог преди интервенцията.
  5. Кръвни изследвания.
  6. Дренаж – маханe на следващия ден заедно с пристягащата превръзка.
  7. Конците се премахват 10 дни след интервенцията.
  8. До 5 дни след интервенцията не се взема душ за да се избегне мокрене на раната./ Препоръчват се алтернативни методи за хигиена/.
  9. Поне месец след интервенцията се избягва тежък физически труд, вдигане на тежки предмети и спортуване.

  Снимки на Абдоминална пластика:

  Мезотерапия


Copyright: 2003, glorange.com