началоуслугистатиивръзкиинформация
Пластична
Реконструктивна и
Естетическа хирургия
   
Лазерна ТерапияЛифтингът

Лифтингът на лицето представлява опъване на кожата и бръчките по лицето, съпроводено с опъване на мускулите на лицето. Разрезите минават по кожните гънки около ушите и в косата което ги прави практически невидими. Лифтингът може да се съчетае с попълнители/филъри/, лазарен ресърфейсинг, дермабразио и блафаропластика в зависимост от нуждите и от преценката на хирурга. Прави се под пълна анестезия.
Лифтингът на челото вече почти не се практикува заради наличието на BOTOX с който се постига същият резултат при далеч по лека за пациента поносимост. Това прави сложните ендоскопски лифтинги на чело напълно излишни.

Какво трябва да знае пациента преди лифтинг на лицето:

1. Да не пуши цигари поне 2 седмици преди операцията.
2. Да не пие Aspirin поне 1 седмица преди операцията.
3. Задължителен престой в клиника – 1 денонощие
4. Предварителен консулт с анестезиолог и кръвни изследвания.
5. След операцията има силен оток и се появяват синини, които изчезват за няколко дни.
6. Може да се наложи носене на специална превръзка.
7. Няколко дни след операцията/до седмица/ не трябва да се мие косата заради белезите в нея.
8. Конците в косата се свалят 14 дни след операцията.
9. Да се избягва боядисване на косата до месец след операцията.

Блефаропластика (премахване на торбички и бръчки по клепачите)

Блефаропластиката означава хирургическо коригиране на клепачите. Тя може да бъде съпроводена с лазерен ресърфейсинг на клепачите, филъри или лифтинг. Когато е самостоятелна се прави под местна упойка. При горния клепач е само повдигане, докато при долния може да бъде съпроводена с отстраняване на мастните джобове при така наречените “торбички под очите”. Разрезите се правят в гънките и близо до миглите/при долния клепач/, което прави белезите практически незабележими.

Какво трябва да знае пациента преди блефаропластика:

1. Да не пуши поне 2 седмици преди интервенцията
2. Да не приема Aspirin 1 седмица преди интервенцията.
3. След операцията се появяват синини и отоци, които изчезват до няколко дни. Препоръчват се студени компреси в деня на операцията.
4. Конците и леки лепенки стоят около 5 дни и след това се премахват.
5. Понякога се налага нанасяне на очни разтвори или унгвенти.
6. Ако имате контактни лещи, не ги слагайте 7 до 10 дни след операцията.

Снимки на блефаропластика плюс лифтинг:


Лазарен ресърфасинг (дермабразио) , rejuvenation ( чрез IPL)
Инжектиране на BOTOXПопълване чрез:

New-Fill (нов резорбируем продукт с действие около 2 години)

Стареенето на лицето и появата на бръчки са резултат от различни фактори и причини, които понякога са свързани и следват едни от други. Различните причини, водят до различни резултати и обуславят избора на техника за премахването на бръчките.

Различаваме видовете бръчки, спрямо тяхната дълбочина: повърхностни и дълбоки; спрямо вида на ръбовете; спрямо начина на формиране и спрямо мястото по лицето.
Борбата с тях започва още с профилактиката: използване на различни (спрямо типа кожа) хидратиращи кремове, предпазване от слънчевите лъчи, редовно почистване и т. на т.
Веднъж формирани те могат да бъдат премахнати чрез различни методи: хирургически интервенции, лазерни методи или чрез попълването им. Правилният избор за премахването на бръчките трябва да се вземе от специалист, който владее всички тези методи защото те не са взаимозаменяеми и за различните видове бръчки са различни.

Тук ще се спрем на премахването на бръчки чрез попълването им с различни продукти- филъри (от англ. Fill – пълня).

За пръв път борбата с бръчките започват американските естетични хирурзи. Началото се слага от колагена (както знаем една от основните съставки на кожата). За целта се използва животински колаген (основно телешки). През 1987 година тези продукти идват в Европа (като първо са регистрирани във Франця) за да бъдат окончателно забранени (както и всички видове продукти на базата на колаген) през 1998 година. Междувременно започва широка употреба на какви ли не продукти с крайна цел- изтриване и изглаждане на бръчките и връщане времето назад: като се започне от конци направени от котешки черва, мине се през различни видове пластмасови микросфери разтворени в гел и се стигне до златни нишки...!

Основни погледнато препаратите за попълване на бръчки се делят на 2 вида: постоянни (нерезорбируеми) и временни (резорбируеми). Към първиа тип продукти спада и свободно инжектирания силикон (под формата на олио или гел). Той е забранен за употреба във Франция(1998) и останалите страни от Европа както и не е официално разрешен за комерсализация и употреба в България.

През последните 4-5 години наблюдаваме голяма еволюция на продуктите за инжектиране – те са резорбируеми, неалергизиращи и по-толерантни за кожата.
Едно от най-големите места в това отношение заемат продуктите на базата на Хиалуроновата киселина, които стават все по многобройни. Те са с продължителност на действие около 6 месеца. Много лека и не особено болезнена е манипулацията по поставянето им.

Друг продукт от тази група е New-Fill. Това е биоразградим продукт в чийто съставки влизат полилактатна киселина и два полизахарида.. Не е необходим предварителен тест. Няма странични ефекти и при правилното му инжектиране не предизвиква ифекции и грануломи. Той се задържа няколко месеца в дермата , където предизвиква образуване на собствен колаген. Инжектира се поне 2 пъти през месец. Ефекта от инжектирането му стои година и половина до две. Използва се за по големи хлътнатини и повърхности.
Резултатите постигнати с Хиалуроновата киселина и New-Fill придават естествен ненатрапчив ефект вурху лицето на пациента- независимо дали става дума за изглаждане на бръчки, увеличаване на устни или попълване на неравности и хлътнатини- което не издава външната намеса (както е след инжектиране на силиконово олио или гел).
Филърите могат да се съчетаят с лазерни процедури или лифтинг според нуждите за краен резултат.


След всичко казано дотук, разбираме че вече сме въоръжени с доста ефикасни средства за борба срещу бръчките и остаряването, но трябва да се има предвид, че изборът и инжектирането на филърите е много сложен процес, който изисква специална лекарска квалификация и опит.

Хиалуронова киселина (резорбира се за около 6 месеца)

Липофилинг (инжектиране на собствена мастна тъкан)

Филъри за увеличаване на устни и борба с бръчките


Copyright: 2003, glorange.com